Prihodnji teden odprtje avtocestnega priključka Šmarje-Sap

Dars bo prihodnji četrtek uradno odprl priključek avtocestnega odseka Šmarje-Sap na dolenjski avtocesti, na odseku med Ljubljano in Grosupljem, so za STA pojasnili v družbi. Pričakujejo, da bodo s tem med drugim razbremenili promet skozi Škofljico in Lavrico. Sprva so sicer načrtovali, da bo priključek zgrajen do septembra.

Pogodba za gradnjo priključka je vredna štiri milijone evrov z DDV, Občina Grosuplje pa je prispevala 60.000 evrov. Ob sklenitvi pogodbe junija lani so na Darsu ocenili, da bi bil priključek lahko zgrajen do septembra, a je po poročanju medijev zaradi zakasnitve pri pridobivanju soglasja za zaporo nadvoza nad avtocesto prišlo do zamude.

Po dograjenem priključku bodo lahko uporabniki avtocesto zapustili prek priključka Šmarje-Sap tudi iz smeri Ljubljane, za smer proti glavnemu mestu pa bodo na avtocesto lahko dostopali tudi iz smeri Škofljice in Kočevja.

Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic je ob sklenitvi pogodbe izrazil prepričanje, da gre po njegovih besedah za pomembno pridobitev s prometnega vidika za to območje. Župan Grosuplja Peter Verlič pa je dejal, da bo dograditev priključka prispevala k boljši pretočnosti prometa na tem območju in da se skupaj z občani veseli čimprejšnjega odprtja.

Celovito reševanje prometne povezanosti te regije s prestolnico sicer poleg izgradnje priključka Šmarje-Sap predvideva še ureditev Dolenjske ceste v štiripasovnico, usposobitev železniške povezave od Kočevja do Ljubljane in dodatno omogočanje koriščenja javnega potniškega prometa prek vzpostavitve sistema P+R.

Prvo etapo širitve Dolenjske ceste so zaključili lani s širitvijo od Rudnika do Lavrice, sledi še širitev do Škofljice.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je lani ocenil, da bi s štiripasovnico med Škofljico in Ljubljano, vzpostavitvijo železniške povezave Kočevje-Ljubljana in izgradnjo avtocestnega priključka Šmarje-Sap ter z dodatnim koriščenjem javnega potniškega prometa prometno problematiko celotnega območja lahko rešili za deset let. V tem času pa bo treba iskati rešitve za umestitev obvoznice mimo Škofljice, kar pa se je v zadnjih letih pokazalo kot velik zalogaj.

3.10.2017 11:29:48

Foto priponke

Prihodnji teden odprtje avtocestnega priključka Šmarje-Sap

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.