Koalicijski vrh o arbitraži

Koalicijski vrh naj bi se na današnjem srečanju pri premierju Miru Cerarju posvetil zlasti arbitraži oz. pripravi gradiva za sejo parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki bo zasedanje na to temo nadaljeval prihodnji teden. Odbor še vedno pričakuje uraden prevod arbitražne razsodbe in tudi zemljevide slovenskega ozemlja po arbitražni odločbi.

Vlada je na četrtkovi seji sklenila, da bo v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe poiskala pravne strokovnjake s področja EU, ki bi lahko zastopali Slovenijo v morebitnih tožbah proti Hrvaški. Vlada se je seznanila z informacijo glede pravnih možnosti v zvezi z implementacijo arbitražne odločbe, ki jo je pripravilo zunanje ministrstvo, medtem ko se niso ukvarjali z zemljevidi slovenskega ozemlja po arbitražni razsodbi.

Pričakovati je, da bodo glede tega gradiva razpravljali danes, saj ga parlamentarni odbor za zunanjo politiko še vedno pričakuje.

Pogovor o arbitraži in odnosih s Hrvaško pa je danes pričakovati tudi v luči petkovih kritik premierja Mira Cerarja na račun zunanjega ministra Karla Erjavca. Cerar je namreč v Tallinnu povedal, da je ministra v četrtek "žal moral opomniti, da njegove izjave, ki jih je te dni dajal v javnosti, bolj koristijo Hrvaški kot Sloveniji". Izrazil je pričakovanje, da se to ne bo več dogajalo.

Erjavec je Cerarjeve izjave zavrnil oz. izrazil prepričanje, da ravna v korist Slovenije in ne Hrvaške. Kot je navedel, se je v več kot 20 letih pokazalo, da Hrvaški najbolj koristi, če ves čas čakamo in proučujemo odprte mejne zadeve ter nič ne naredimo.

Koalicija se bo morda dotaknila še kakšnega odprtega vprašanja na področju zakonodaje. Med drugim stranke proučujejo osnutek zakona za reševanje problematike o posojilih v frankih, neusklajene so tudi na področju financiranja zasebnega šolstva in oblikovanju demografskega sklada.
4.10.2017 8:37:05

Foto priponke

Koalicijski vrh o arbitraži

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.