Pleše odhaja med Ironmane na Havaje

David Pleše, najboljši slovenski Ironman triatlonec, se bo v soboto udeležil kultnega Ironman svetovnega prvenstva na Havajih. Bo edini Slovenec v kategoriji profesionalcev, lani je na istem tekmovanju zasedel 17. mesto, kar je njegov rezultat kariere.

Na startu letošnje dirke bo čez 2000 tekmovalcev, Pleše pa ima za cilj svoj najboljši rezultat še izboljšati. S triatlonom in Ironmanom se sicer ukvarja od leta 2005, v okviru priprav na svetovno prvenstvo pa trenira po 28 ur na teden.

Prvi Ironman so sicer izpeljali že leta 1978 na otoku O'ahu, natančneje v okolici znamenite surferske plaže Waikiki, a se s turkiznih peščenih plaž kmalu preselili na pobočja in obale iz črne vulkanske kamnine, ki je značilna za obalo Kona na največjem havajskem otoku. Razmere tam so resnično peklenske in hud izziv tudi najboljšim triatloncem na svetu. Med 226 kilometrov dolgo dirko se borijo z močnim vetrom, ki piha tudi čez 70 kilometrov na uro, pa peklensko vročino (čez 35 stopinj) in žarečim soncem, ki razbeli temno skalovje. Razdaljo sestavlja slabe štiri kilometre plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in za povrh še tekaški maraton (42 km).
12.10.2017 14:02:46

Foto priponke

Pleše odhaja med Ironmane na Havaje

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.