Pravilnik o piškotkih


Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naš spletni strani, da omogočimo boljše delovanje spletnih strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine glede na pretekle obiske

  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave

  • na delih spletnih mestih, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene

  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi

  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani

4. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.Zasebnost

Pogoji uporabe radiokrka.com

Vaša uporaba spletnega portala radiokrka.com urejajo nekateri zakoni v RS in ta splošna pravila oziroma pogoji. Z vstopom na spletni portal radiokrka.com potrjujete, da ste seznanjeni s temi splošnimi pogoji oziroma pravili, da se z njimi soglašate ter da vas določbe teh splošnih pravil oziroma pogojev zavezujejo.

Razvijalci radiokrka.com kot tudi druge pravne ali fizične osebe, ki so in ki sodelujejo pri nastanku spletnega portala ne odgovarjajo za škodo, ki bi izhajala iz uporabe spletnega portala. Prav tako ne odgovarjajo za vse morebitne napake v napovedi vremena ali informacij pridobljenih na spletnem portalu radiokrka.com. Prav tako si spletni portal radiokrka.com pridružuje pravice do sprememb teh splošnih pravil in določil, za katerih sprememb ne potrebuje predhodnih najav. Ta splošna pravila oziroma pogoji veljajo za celotno uporabo spletnega portala radiokrka.com.

Varovanje osebnih podatkov in uporaba le teh

Spletni portal radiokrka.com se obvezuje, da bo varoval zaupnost podatkov, katere bi obiskovalec oziroma uporabnik spletnega portala posredoval na spletnem portalu, in jih uporabljal s skladom z veljavno zakonodajo kot tudi v skladu z Izjavo o varovanju zasebnosti.

Ob vsakršni nepooblaščeni uporabi se obvezujete, da boste o tem nemudoma obvestili radiokrka.com. radiokrka.com se obvezuje, da ni odgovoren za kakršno koli izgubo ali škodo do katere lahko pride zaradi nepooblaščene uporabe vaših podatkov.

Razvijalci radiokrka.com kot tudi druge pravne ali fizične osebe, ki so in ki sodelujejo pri nastanku spletnega portala izjavljajo, da osebnih podatkov, pridobljenih preko radiokrka.com ne bodo posredovani tretjim osebam, razen v primeru kršitve Splošnih pogojev.

Omejitev odgovornosti

Razvijalci radiokrka.com kot tudi druge pravne ali fizične osebe, ki so in ki sodelujejo pri nastanku spletnega portala se z največjo skrbnostjo trudijo, da so informacije čim bolj posodobljene ter točne, vendar ne sprejema nikakršne odgovornosti ali jamstva v zvezi z informacijami, ki so objavljena na radiokrka.com. Razvijalci radiokrka.com kot tudi druge pravne ali fizične osebe, ki so in ki sodelujejo pri nastanku spletnega portala ne jamčijo za popolnost in točnost podatkov, ne prevzema nobene odgovornosti za morebitne posledice, ki bi izhajale iz njihove uporabe, kot tudi za motnje in napake na spletni strani.

Piškotki

Spletna stran www.radiokrka.com uporablja tako imenovane piškotke, v katerih se shranjujejo določene informacije o uporabniku, katere strani obišče in spremeni vsebino spletne strani glede na vrsto brskalnika oziroma glede na tretje informacije, ki jih pošlje uporabnik preko brskalnikov.